5 tema o kojima jedna trudnica ne želi da priča

Kada sretnemo ili upoznamo neku trudnicu, često nas obuzme prevelika znatiželja u vezi nje, pa postavljamo previše pitanja.  
Ovo je tekst za sve one koji stupaju u kontakt s trudnicama kao savjet šta da ne pitaju i ne rade pred jednom trudnicom. 
Donosim vam 5 najčešćih stvari koje biste trebali izbjegavati:

Da li se bojiš poroda?

Sjećam se da mi je najviše jeze ulijevalo pitanje "Da li te strah poroda?".Budilo bi iz mraka sva neka prešućena pitanja koja sam sebi vješto branila da izgovorim na glas. Porod je jedan od najbolnijih i najsloženijih trenutaka u ženskom životu. U glavi  je milion pitanja, jer nisi to nikada osjećala, prolazila i ne znaš šta te čeka. Da, naravno porađale su se žene i prije tebe, porađaće se i poslije tebe, ali tek kad se nađeš u toj ulozi ti si u stanju da shvatiš koliko sebe moraš da daš. Naravno da se boji. Za bebu, za sebe, za sve što može da se desi nakon samog poroda. Da li treba neko da ju podsjeća na to? Naravno da ne.

O kilogramima
Foto:Unsplash.com

"Jao, pa bome si se baš ubucila!", "Ma, uopšte ti se ne primjete kilogrami" i ostale nebulozne i nebitne rečenice o kilogramima. O kilaži jedne žene, inače ne treba da vodi računa niko osim nje same. Svi imamo ogledalo i vagu i vrlo lako možemo da kontrolišemo stanje sa kilogramima. Trudnoća jeste drugo stanje i trudnice često postanu zaboravne, ali nisu blesave. Time što vi kažete jednoj trudnici da se ne primjeti da se ugojila 20-25 kilograma, samo vi ispadate blesavi.

O senzacijama 

Tuđa loša iskustva na porodu ne znače da će i vaše iskustvo biti loše. Porodilište nije mesara. Topla preporuka je da se prijavite u neku od škola za trudnice u vašem gradu i da posjetite porodilište i upoznate se sa procedurama. Ukoliko ste tip koji voli biti na poznatom terenu i da se makar malo pripremite. Rekla-kazala priče o babici vještici koja će vas i bebu skuhati u kazanu, porodilja koja se sama porodila u hodniku ili nešto slično ne smije i ne treba da bude vaša vodilja kroz trudnoću i na odlasku na porod. Naravno, da postoji šansa za nekim određenim komplikacijama, ali razmišljajte o pozitivnim primjerima iz vaše sredine.


Besplatni ulični savjeti

Uviđavno je brinuti o drugom čovjeku. Pripomoći. Ustupiti mjesto trudnici u javnom prevozu. Pustiti je ispred vas kad su gužve. Ali kada na ulici sretnete poznanicu koja je trudna, ukoliko vas ne pita ni za kakav trudnički savjet, nema potrebe da pričate koliko litara vode treba da pije, da li smije jesti gljive, tunjevinu i slično. Pristup internetu ima veći dio stanovništva, a tamo ima bezbroj informacija. Ne sikirajte se, snaći će se. Tek ukoliko vas trudnica u vašoj okolini pita za neki savjet ili informaciju, svakako ju uputite na pravu adresu. E, to će se bodovati, kao dobro djelo.

Ne dirajte stomak

Foto:Unsplash.com

Trudnoća jeste drugo stanje, ali žensko tijelo je žensko tijelo sa trudničkim stomakom ili bez njega. Dakle nečije, tuđe tijelo. Sa stomakom. Nije javna površina. Nije javni prevoz. Zamislite da idete ulicom i dodirujete sve ljude, za ruke, noge, stomak, glavu. Nije baš lijep, normalan prizor. Ljudski je, te svakako poželjno da vam je simpatično kada sretnete trudnicu. Osmijehnite joj se, pristojno pozdravite. Ali ukoliko niste baš bliska rodbina ili prijatelji, ne dirajte trudnički stomak. Ni sa pitanjem, ni bez njega. 


Neki zaključak ovog teksta jeste da budete prirodni prema trudnici. Pristojni i opušteni. Bez pretjeranog miješanja u tuđi život i mijenjanja tuđeg stava. To što neko ne razmišlja kao vi, ne znači da razmišlja krivo. Svaka trudnica osluškuje svoje tijelo i svoju bebu i u skladu sa tim provodi trudničke dane.

Коментари

Популарни постови