Mater abeceda: Dunja Komić, Kalinina supermater i pravnica


Asocijacije na trudnoću i materinstvo.
Mater Dunja predstavlja svoju abecedu:


A - ASPIRATOR ZA NOS- potrebno i korisno.
B - BAKA, NARAVNO I DEDA. U funkciji da oplemene djetinjstvo. Kod bake i dede je sve dozvoljeno, a naravno baka i deda znaju najbolje. Šta da se radi, ipak je iskustvo na njihovoj strani.
C - CIPELICE, CICIBAN - Ufff, za odabir odgovarajucih dječijih cipela je potreban trus mozgova. Ne ide to lako. Da li su udobne, da li je dobar broj, da li je zglob zašticen... A na kraju procitate da pedijatri savjetuju da je bebama najbolje da što više hodaju bose. Ironija, zar ne?
Č - ČARA, BARA - nova omiljena pjesmica.
Ć - ĆIFUT - dječiji ćifutluk, onaj slatki, mili.
D - DOJENJE, Nešto na što sam najponosnija, jer sam izgurala citavu jednu godinu. Pocelo je jako teško, da ne kažem  “nemoguca misija”. Sati i sati dojenja, pa opet iz početka, red suza, red dojenja. Prva misao mi je bila da izguram bar 7 dana, pa onda bar 1 mjesec, pa da mi je bar dok smo u babinama, mic po mic, čitava 1 godina.
Dž - DZEP - Džepovi jakne se pretvore u malo skladište za gaze i papirne maramice.
Đ - ĐENE, ĐENE, za mamu kad beba počne da jede cvrstu hranu, svaki bebin obrok je pola-pola. Nikada niste sigurni da li je dovoljno pojela.
E – EKCEM - osjetljiva bebina koza.
F - FISHER PRICE- kvalitet.
G - GRIJANJE,  da li je dovoljno toplo u stanu, da li je dovoljno beba obučena, da li je pokrivena, da li joj je vruće, hladno - vječita dilema.
H - HLORAMFENIKOL mast - za oči, za nos, za guzu, za sve .
I - IGRAČKE- u dnevnoj sobi, u kuhinji, u spavaćoj sobi, u hodniku, u krevetu, pod nogama, zapni za igračku, preskoči, složi, skloni i tako u krug…
J - JUMBO, pročitaj pod slovo I, biće ti jasno.
K - KUPANJE,  mi smo imali sreću pa je baka bila tu da nam pomogne. Moje prvo kupanje bebe nije slavno završilo. U želji da kupanje prođe po proceduri, bebu sam previše navila naprijed te joj je faca završila u vodi na par sekundi. Sreća pa je baka bila tu da spasi situaciju.
L - LEGO- taman pomislih kako bi bilo super da se sama zaigra, jos pri tom super igračka, kad ono…Sjedi mama i slaži kockice sa mnom
LJ - LJUBAV, u novom, savrsenom obliku, ljubav majke prema djetetu.
M - MUŠTELA, Kozmetika za osjetljivu dječiju kozu, “MAJKA I DIJETE”, neizostavna literatura.
N - NONE, NONICE, dolaskom bebe vokabular roditelja se znatno promijeni, tako da demunitiv pređe u redovnu upotrebu.
NJ - NJAM, NJAM - Sve što je u vezi sa hranom, počinje i završava sa njam, njam.
O - OPREMA ZA BEBE, kolica, kada, dekice, flašice, duda, vrtuljak...Daj svega, daj puno. Sad iz ove perspektive često sama sebi postavim pitanje šta je od toga svega zaista bilo neophodno. Istina, sve dobro dođe, ali i bez većine toga se može proći.
P - PLAČ, kad dobijete bebu, njeno osnovno sredstvo da iskaže bilo koji vid nezadovoljstva je upravo plač. Naša beba je bila velika nespavalica, ali na našu sreću, plakanje je bilo minimalno.
R - RUKSAK - bez ruksaka nigdje, i to da naglasim punog ruksaka. Flašica, kašica, kašika, pelena, krema, bodi, gaćice....
S - SPAVANJE, SAN- Ja sam jedna velika spavalica bila prije dolaska bebe, za mene je spavanje predstavljalo zadovoljstvo, ni u kom slučaju gubljelje vremena. Danas toga više nema, dijete, vrtić, posao, kućne obaveze.... Nije to žal za spavanjem, vec jednostavno nova situacija.
Š - ŠVRCO, tatin švrco.
T -  Njihovo savršenstvo TETKE. Uvijek tu, uvijek prisutne, uvijek na raspolaganju, uvijek u toku sa dešavanjem. Spremne da pomognu, spremne da čuvaju, spremne da maze, paze, gnjave.
U - UJKO, UJO, u našem slučaju muška verzija tetke.
V - VEŠ, suv, mokar, prljav, čist, za peglanje, za slaganje.
Z - ZMAJ JOVA se vratio na velika vrata.
Ž - ZELJA -  Želja da budem svom djetetu najbolja mama.


Коментари

Популарни постови